Aangesloten bij

Uitgevoerde werken - Materialen

MATERIALEN

EBEMA

Één van de grote uitdagingen tijdens de ontwerpfase van het landschapspark was de ondergrondse infrastructuur. Een netwerk van kabels en wateropvang met elkaar verzoenen, vereist een goed doordachte aanpak. Om de benodigde permanente en tijdelijke bekabeling op een veilige en handige manier te waarborgen, zocht Werchter Park naar een geschikte partner. Dat werd Belgisch familiebedrijf Ebema. Hun geïntegreerde totaaloplossing vertaalde zich in een betonnen kabelgoot op maat, verweven boven het uitgebreide watercircuit.

Ontwerp

In plaats van een standaard kabelgoot te selecteren uit het reeds bestaande gamma, ontwierp Ebema een volledig nieuwe goot op maat van Werchter Park. Een standvastige, betonnen kabelgoot waarbij de middengoten verbonden zijn door middel van een gefundeerd aftakkingssysteem.

In de eerste fase van de werken worden de kabelgoten geplaatst zonder deksel. Zo kunnen de permanente nutsleidingen op een gebruiksvriendelijke manier aangebracht worden. Door de flexibele bediening die de deksels toelaten, kunnen de tijdelijke nutsleidingen efficiënt geplaatst en verwijderd worden. Dit in functie van de hoogdynamische evenementen die plaatsvinden in het landschapspark.

Proces

Alle kabelgoten van het landschapspark werden ontworpen, gegoten en afgewerkt op de vestiging van Ebema in Rijkevorsel. De gewenste figuurvorm en het nodige aantal kabelgoten werden ter plaatse op maat gebouwd, bedekt, afgewerkt en gestockeerd. Per dag werden er 25 à 30 kabelgoten geproduceerd. Het productieproces ziet er als volgt uit:

 

    

Cijfers
 • 2369 meter kabelgoot (1625m middengoten + 744m zijgoten)
 • 230 putten (70 middenputten + 130 zijputten + 30 pompputten)
Geschiedenis

Ebema is een producent van geperste en gegoten hoogwaardige prefab betonproducten. Van klinker over megategel tot smooth objects en maatwerk. Steeds volgens het motto 'Creativity makes the difference'. Sinds haar oprichting in 1946 kent Ebema een permanente groei. Momenteel stelt Ebema meer dan 220 mensen tewerk en realiseert een jaarlijkse omzet van meer dan 43 miljoen euro. Er is niet veel in beton dat Ebema niet kan maken. www.ebema.be

Eurodal

De wegen in het landschapspark worden aangelegd met unieke betondallen van Eurodal. Hiervoor werd een 3D-tekening, op maat van het landschapspark, ontworpen. De aaneenschakeling van verschillende symbooldallen zorgt voor een ruit- en kubusvormige visualisatie. Het geheel toont een optische illusie die een grote meerwaarde biedt. De grove figuurstructuren in de dallen komen verticaal te staan om de sterkte van de symbolen te verhogen. (Op onderstaande proefdal is de tekening nog horizontaal geprofileerd.)

Opdat Eurodal de aanleg van de wegen binnen de werkperiode kan afronden, werden er dertig betonmallen gemaakt. Op die manier kunnen er dertig betondallen per dag geproduceerd worden. De afmetingen van één betondal bedragen 2m00 op 1m73. www.eurodal.be

Proefdallen

Visualisatie

BOOmkwekerij van den berk

In het Festivalpark zullen, om de gewenste dreven te realiseren, 510 bomen aangeplant worden. Grauwe Abeel en Steeliep bleken de meest geschikte bomen. Boomkwekerij Van den Berk, een Nederlands familiebedrijf met derde generatie aan het roer, werd gekozen als partner.

Steeliep (Ulmus Leavis)

 

 • wordt in Nederland ook wel de fladderiep genoemd
 • kan tot 35 meter hoog worden
 • tot 5 meter omtrek
 • bloeit in maart en april
 • gedijt goed op natte ondergrond
 • kan alle weersomstandigheden aan
 • typische park- en straatboom
Grauwe Abeel (Populus Canescens)

 

 • kruising van witte abeel en ratelpopulier
 • dichte kroon met grillig gevormde takken
 • biedt veel schaduw en is windvast
 • afgerond driehoekig tot rondachtig grof blad
 • ondiep en onregelmatig getand
 • bloeit in maart en groeit snel